IS-KALDE SENGER -

Nå må Larvik-politikerne besinne seg!

Nevlunghavn Gjestgiveri skal rives til fordel for noen få jappeleiligheter.  Vestfolds vakre uthavn Nevlunghavn er i ferd med å bli revet i stykker innenfra. 

Man skal kunne fint lite om stedsutvikling for å forstå at en viktig kvalitet ved stedet er fellesrommet, torvet, møteplassen, ja selve innholdet. Nevlunghavn er karakterisert med variert og likevel homogen bebyggelse. Nevlunghavn er Vestfolds Risør eller Røros, en levende organisme man ikke tukler med. Gjestgiveriet har vært og kan igjen bli det bankende hjertet i Nevlunghavn, en av få godt bevarte ”landsbyer” i Norge.

Så skal altså drømmen om kortsiktig gevinst for få enkeltindivider kunne veie tyngre enn kvaliteter bygget opp gjennom århundrer. Dette er ”business as usual” rundt om i landet vårt. Det at urskog hugges på måfå i Vågå, at fjellperler trues av utbygging i Rauland og på Gaustadtoppen og at ”barske” arkitekter med spent brystkasse, investorer med ønske om lettvint profitt og entreprenører med kjappe og udelikate byggeteknikker leker seg i våre byer og tettsteder vanner ut de såbare lokale kvaliteter. Folk flest ser ikke trusselen før de går der og kjenner at noe er borte. Denne følelsen har man hatt en stund i Nevlunghavn.
 
Gjestgiveriet hadde en oppblomstring mens Vigdis Yran Dale drev det. Hun drev også Rekefabrikken Galleri som var hedersnevnt ved mange anledninger som Vestfolds best besøkte turistattraksjon. ( For de som ikke vet det er Vigdis Yran Dale nå i ferd med å restaurere kulturperler i Lisboa )

Det trengs pågangsmot og dyktige folk for å stå imot banalisering av den karakter som Nevlunghavn nå trues av. Oppgaven til kommunens politikerne skal være å initiere og befrukte de gode krefter som arbeider for  fellesskapets interesser. De gode hensikter kunne være agenda på møtet i Larvik om en ukes tid der man skal forsøke å vedta riving av gjestgiveriet. - Man kunne for eksempel spørre seg hvordan man kan invitere en investor og driver til å videreutvikle et gjestgiveri til glede for befolkningen både lokalt, regionalt og for alle besøkende som hele året feirer vestfoldkysten. De besluttende lokalpolitikere vil ved å godta premissendringer for riving rett og slett fortelle sine velgere følgende: Vi bryr oss ikke om de grunnleggende kvaliteter ved våre tettsteder.

 

Erling Okkenhaug  
Talsmann i nettverket Allgrønn