Den Stille Havnen

Havnevesenet i Oslo presenterer havnen med kaifronter på over 10.000 meter, et uttall av kraner og skur og med en godshåndtering på 5-6 millioner tonn i året, store tall, imponerende for folk flest. I virkeligheten representerer havnevesenet en siste utpost av gammeldags planøkonomi i Norge. Ingen virksomhet henger så til de grader etter i utviklingen. Kaifrontmeter er ingen parameter for vellykkethet eller grad av virksomhet, ei heller kvadratmeter skur og antall kraner. Totale godsmengdetall for en havn er uvesentlig for å vurdere effektivitet eller nødvendigheten av nyanlegg i lo-lo-havnene Filipstad og Ormsund.

På Oslo havn kommer de aller fleste containere med passasjerbåtene som egentlig er først og fremst ro-ro skip, det vil si containere som for uinnvidde er trailere. Denne form for container-virksomhet passer godt der volumene er beskjedne, som i et lite land som Norge og by som Oslo, en utpost i det store transportnett for containere i Europa. Det havnevesenet imidlertid tillater seg å gjøre når de skal vurdere behov for utbygging av containerhavn, er å legge til grunn det etter norske forhold store omfang denne trafikken har, når lo-lo-havn skal planlegges. Det vil si håndtering av containere med kraner og avansert mellomlagring på kai.

filipstad.jpg (18517 bytes)

Slik lo-lo trafikk er i dag i Oslo, sett i internasjonal målestokk, minimal Ja, man kan i denne sammenheng godt døpe om Oslo havn til Oslo brygge. Derfor er også Oslo havn så øredøvende stille! Noen svært få båter ankommer i løpet av dagen på lo-lo havnen på Bekkelaget, kanskje en og annen slenger på Filipstad. Når havnevesenet snakker om enorm vekst så er det å sammenligne med drosjesjåføren i Trondheims gater som for noen decennier siden så gjerne ville høre til i en storby. "En, to, tre bila, rusjen e i gang".

Havnevesenet er ekspert i å manipulere med tall, Det er naturlig å minne om at de over mange år talte feil mengde containere over Oslo havn, en "pytt-pytt" feil på i størrelsesorden 500.000 tonn containergods. En formidabel feil kan man si, men den inngikk i tallmaterialet for vurdering av videre havneutbygging! Et annet grotesk eksempel er 100.000-200.000 tonn tømmer som håndteres ved Ljansbruket langt utenfor havneområdet, medtatt i total tonnasje siden 1984!

Hvorfor oppfører havnevesenet seg slik, ja akkurat som en gammeldags kommunist som uhemmet skrøt med store tall uten forankring i virkeligheten? Forklaringen må ligge i den posisjon havnevesenet er gitt for meget lang tid siden, den gang Oslo virkelig trengte å legge et grunnlag for etablering av havnen. De utstrakte rettigheter som da ble gitt havnevesenet er for lengst blitt urimelige, men har overlevd. De er i dag blitt et grunnlag for en "stat i staten". Havnevesenet eier bortimot hele Oslos strandlinje og det som finnes av gamle skur og bygninger, verdier for Milliarder.

Det blokkeres effektivt for en fornuftig byutvikling, i forsvar for særinteresser. Disse er tydeligvis så sterke at utbygging av Filipstad planlegges, uten at rasjonelle kriterier legges til grunn. Fokuseringen på Filipstad er likevel alt for snever. At byen tillater havnevesenet å la havnen ligge brakk Sørenga til Sjursøya er en gåte. Politikernes apati er stor i denne sammenheng. Gjennom årtier ligger strandlinjen der, så og si i sentrum av byen som en ustrukturert fylling. I mange, mange år nå har havnevesenet hatt sjansen til å bygge en skikkelig moderne havn her eller overlate området til byutvikling. Men det passer ikke. Her trenger man ikke sloss for sine rettigheter. De oppfører seg som Romerne, forsvarer flankene, Filipstad og Ormsund, når rakner det?

Nøkkelen til omorganisering av havnevesenet ligger hos politikerne. Lover må forandres, Havnevesenets mandat må beskrives på nytt. Egentlig er problematikken av rikspolitisk art. Alle ville være tjent med at et havnevesen oppsto som konsentrerte seg om å bringe en Østlandshavn opp til topp moderne standard fundert på reelle tall og forutsetninger.

Del føles underlig å måtte fortelle havnevesenet at en slik Østlandshavn ikke kan ligge på Filipstad, ikke engang midlertidig eller semi-permanent!. De burde jo besitte nok ekspertise til å forstå det ut fra rent tekniske og driftsmessige kriterier. Det er så åpenbart at det er Romeren som er ute og går, at den makt som politikerne tross alt besitter i denne sammenheng, må brukes for alt det den kan stå for. Dispasjører i havnen må nok vente en stund til før debatten om Oslo havn kan avsluttes, Oslo havn akterutseiles ikke, den er akterutseilt.

 

Tilbake til hovedsiden om Oslo havn